Teknologiens muligheter

Etter gårsdagens første forelesning med Arne Krokan fikk vi i oppgave å skrive et innlegg om et tema fra forelesningen som interesserer oss. Det første jeg tenkte på da var hvordan teknologien påvirker livene våre. Hvor ville vi vært uten den? Og hvor kommer vi med den?

For 100 år siden

Jeg vet ikke med dere, men jeg har i hvert fall sett på Farmen Kjendis som går på TV2 nå i disse dager, der deltakerne lever på en gård slik de gjorde det for 100 år siden. I søndagens episode var det en av deltakerne der som sa noe jeg ikke har tenkt over før, kanskje mest fordi jeg har sett på det som ulike oppgaver og ikke helt sett sammenhengen, men han sa at hele prosessen når man skal gjøre noe starter tidligere. For eksempel når vi skal koke vann i dag henter vi en kjele, fyller den med vann fra springen og setter den på plata på komfyren. For 100 år siden startet denne prosessen med at man måtte finne ved slik at man hadde noe å fyre med slik at man fikk varme.

Når jeg ser dette eksempelet tenker jeg at teknologien i all hovedsak forenkler alt vi gjør i hverdagen. Alt er mye enklere nå enn det var for 100 år siden. Den teknologiske utviklingen skaper jo også helt nye muligheter. For meg som flyinteressert og flyspotter (en som tar bilde/video av fly) kan vi jo se litt på det.

Flyene i seg selv er jo en konsekvens av den teknologiske utviklingen, og med flyene kommer muligheten for å ta bilder av de også. For de første flyspotterne var mulighetene begrenset ved utstyret, men i dag har man jo nesten ingen begrensninger der heller. Jeg kan stå ved den ene enden av en av rullebanene på Gardermoen og zoome inn og ta fine bilder av flyene som er klare for takeoff fra den andre enden. Og de rullebanene er lange, 2,9 og 3,6 kilometer lange er rullebanene på Gardermoen.

Før de digitale kameraene kom var det ikke lett å ta bilder av fly. I dag tar vi bilder av fly i bevegelse, og for eksempel under en landing tar man mange bilder i en serie hvor man kanskje ender opp med å beholde ett eller to bilder. Siden alt er digitalt kan man også redigere bildene på en PC eller mac før man finner ut at man kanskje vil bruke de til noe spesielt. Det er ikke så lenge siden man bare måtte fremkalle en rull med bilder man ikke hadde sett og håpe at det var i hvert fall noe bra der.

Muligheter for fremtiden

Mulighetene for fremtiden virker å være helt ubegrenset. I gårsdagens forelesning ble det snakket en del om blant annet kunstig intelligens og selvkjørende biler. Når vi har selvkjørende bilder, kan vi da tenke oss at vi også får selvflyvende fly? For slik Arne selv sa det i går, pilotene gjør veldig lite der foran i cockpiten, og flyene flyr allerede veldig store deler av turen helt selv. Med dagens autopilot i flyene kan de faktisk lande selv, mens pilotene bare sitter der og følger med som en slags sikkerhet. Og kanskje er det nettopp denne sikkerheten som blir jobben til piloter i fremtiden også. Med fly som tar flere hundre passasjerer skal man i hvert fall kunne være veldig trygg på teknologien før pilotene forsvinner.

En annen ting i flyverden, som faktisk er i ferd med å bli en realitet er Avinor sine ubemannede kontrolltårn.

Skjermdump fra nrk.no

Her blir det altså en realitet at en person kan sitte på en kontrollsentral i Bodø og styre fly på flere andre flyplasser. Selvfølgelig er man da hjulpet av teknologien, blant annet masse videokameraer på de ulike flyplassene slik at man kan få en følelse av at man er flyplassen selv om man ikke er der slik vi kan se på skjermdumpen over.

Dette er nok bare starten. Kanskje kan vi i fremtiden se for oss at det er heltautomatiserte kontrolltårn og fly som flyr helt selv, og at de da har en egen kommunikasjon seg i mellom som erstatter den dagens flygeledere har med pilotene i flyene.

En ting er i hvert fall sikkert: vi vet ikke sikkert hva fremtiden bringer, men jeg gleder meg!

– Kim-André Kristiansen

Kilder:

 • https://www.nrk.no/nordland/fem-flyplasser-i-nord-skal-styres-fra-bodo-1.12321820
0 Shares

2 tanker om “Teknologiens muligheter

 1. Bra Kim-Andre.
  Vi tenker nok ikke på alt som ligger forut for vår bruk av teknologi i hverdagen, men det er jo en historie om utvikling som har ført dit vi er i dag. Og så er det som du skriver noen utviklingstrekk som peker fremover, der vi endrer arbeidsoppgaver, slik som i tårnene på flyplassene. Mennesker som KAN bli erstattet av teknologi VIL bli erstattet. Så da kan du tenke på fremtidens muligheter, hva skal vi mennesker gjøre? Kanskje vi ender tilbake på farmen igjen, det har i alle fall mange grekere gjort etter den store krisen i Hellas. Bra skrevet.
  Hilsen fra Arne

  1. Takk for tilbakemeldingen 🙂 Interessant det du skriver om grekerne, det var jeg faktisk ikke klar over! Fremtiden blir spennende!
   – Kim-André

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *