Søk smartere med Google Powersearch

Etter mandagens forelesning med Arne Krokan anbefalte han oss å ta Google sitt Powersearch kurs. Dette er et kurs Google har laget hvor de lærer oss å søke smartere med deres søkemotor. Så er det sikkert mange, meg selv inkludert, som tenker at det å google det er jo ikke så vanskelig, det har vi jo gjort så lenge vi kan huske. Og på mange måter er jo det sant, det er ikke så vanskelig å google, vi finner jo stort sett ut av det vi lurer på uansett. Men det er så mange små triks som er med på å gjøre det lettere å finne ut av det vi lurer på eller finne frem dit vi skal.

Hvordan fungerer Google Powersearch?

Selve kurset er nettbasert, man tar det altså bare på sin egen mac eller PC. Det betyr også at man kan ta det akkurat når man vil, man kan pause det når man vil, og fortsette akkurat der man slapp når det skulle passe. Kurset er bygget opp i seks deler, der hver del består av flere sesjoner og tilhørende oppgaver. Hver sesjon består av en video der man får forklart det man skal lære, og hvor de bruker det i flere eksempler. Etter hver video er det noen små oppgaver man skal svare på som tester det man akkurat skal ha lært i videoen. I hver del er det fem eller seks videoer med tilhørende oppgaver før man kan gå videre til neste del.

I tillegg til disse seks delene med sine tilhørende sesjoner og oppgaver er det en liten test når man er halvveis, etter del tre. Denne oppsummerer kurset så langt med liknende oppgaver som man har fått tidligere. Helt til sist er det et oppgavesett som skal oppsummere hele kurset, slik at man får sjekket hva man faktisk har fått med seg. Disse oppgavene kan man prøve seg på så mange ganger man måtte ønske, og man kan bruke Google til å finne svarene.

Jeg har nå tatt halve kurset, og tok oppsummeringsoppgavene som er halvveis etter at jeg var ferdig med del tre uten noen problemer. Så langt har det vært et nyttig og lærerikt kurs, selv om det kanskje var litt mer tidkrevende enn jeg hadde sett for meg på forhånd, men det er likevel såpass interessant at dette ikke gjør meg noe. Jeg har allerede lært flere nyttige ting selv om jeg bare er halvveis, og tenkte jeg skulle dele noen av mine tips med dere.

Øk presisjonen på bildesøk

Visste du at man kan filtrere bilder etter for eksempel farger på Google? Det gjorde i hvert fall ikke jeg, og jeg har aldri tenkt på det heller. I tillegg til farge kan man filtrere etter hva slags type bilde det er og bruksrettigheter også. På type kan man for eksempel filtrere ut fra ansikter, slik at man lettere finner bilder av personer og ikke så mye annet som kanskje har samme navn, og på bruksrettigheter kan man for eksempel filtrere etter bilder lagt ut for gjenbruk.

For å gjøre dette googler du bare det du skal, for eksempel googlet jeg BMW. Så velger man bilder for å se bilder av BMW, og deretter kan man trykke på den knappen som heter «Verktøy» til høyre under søkefeltet. Da kommer det opp flere valgmuligheter hvor man kan velge blant annet farge, type og bruksrettigheter. Når jeg da velger fargen rød får jeg bare opp røde BMW´er.

Rekkefølgen betyr noe

Rekkefølgen på ordene man skriver inn i googlesøket har faktisk noe å si. Om man bruker store eller små bokstaver har derimot ikke noe å si, du får opp de samme resultatene om du skriver alt med små bokstaver som du får opp hvis du skrivet alt med store bokstaver. Siden rekkefølgen på ordene har noe å si, får man ikke opp de samme resultatene om man googler «himmel blå» som man får opp når man googler «blå himmel». Synes du det høres rart ut kan du prøve å google det selv.

Søk etter bestemte ord på en nettside

Dette er en funksjon jeg vet jeg har brukt tidligere selv, men som jeg ikke husket hvordan jeg fikk frem lenger. Vi har alle opplevd at man kommer inn på en side med masse tekst, og man trenger egentlig bare den delen som handler om akkurat det vi lurer på. For å finne ut hvor i teksten det står om det vi lurer på da, kan man søke etter bestemte ord. For å få opp denne funksjonen trykker man på mac på command (CMD) og F-tasten samtidig, og på PC trykker man på control (CTRL) og F-tasten samtidig. Da skal det komme opp et søkefelt et sted i nettleseren, på min safarinettleser på macen kommer det oppe til høyre, men det kan variere ut i fra hvilken nettleser man bruker akkurat hvor søkefeltet dukker opp.

Finn bestemte sider

Du kan faktisk bestemme selv hvilke sider som skal kunne komme opp når du søker etter noe på Google. Hvis du for eksempel vil lese deg opp på en nyhetssak, men bare ønsker å lese det VG har skrevet kan du få opp kun resultater ved å skrive «site:vg.no» på slutten av søket. Hvis jeg for eksempel vil lese meg opp på dopingsaken mot Therese Johaug, og kun vi se det VG har skrevet, kan jeg bare google «Johaug site:vg.no», og jeg vil som bildet under viser kun få opp resultater fra vg.no.

Eller hvis jeg ønsker resultater kun fra norske sider kan jeg få det også, ved å endre søket til «Johaug site:no». Jeg vil da bare få opp resultater fra sider med .no, slik bildet under viser.

Fjern forstyrrende resultater

Noen ganger er det slik at det man googler kan ha flere betydninger eller omfatte mer enn vi er interessert i. Skal du for eksempel lage salsa men må google deg frem til en oppskrift først kan det hende at du får opp flere resultater for dansen salsa og ikke så mange oppskrifter. For å fjerne resultatene for dansen kan du istedenfor bare «salsa» google «salsa -dancing». Da vil google fjerne det innholdet som også er koblet opp mot dansen, og heller vise deg alt det som ikke har med dansen å gjøre. Her er det viktig å merke seg at det ikke skal være noe mellomrom mellom minustegnet og det ordet man vil ekskludere fra søket sitt.

Dette er noen av de tipsene jeg har funnet mest nyttig så langt, så jeg håper det var noe der som var nyttig for deg også. Hvis du har fått lyst til å ta Google sitt Powersearch kurs selv, kan du ta det her.

– Kim-André

13 Shares

8 tanker om “Søk smartere med Google Powersearch

 1. Du skriver Johaug site:vg.no for å bare få opp resultater fra vg.no. Vet du om det er mulighet for å legge til flere nettsider? Hadde hjulpet meg når jeg leter etter en serie på forskjellige streaming nettsider, hehe 😀
  Hvor lenge skal du egentlig holde på med dette?
  – Jani Banani

  1. Du kan legge til flere sider på samme søket ja, hadde jeg vært interessert i flere sider enn bare VG kunne jeg skrevet «Johaug site:vg.no site:dagbladet.no site:aftenposten.no» og så videre. Jeg vet ikke om det er noen grense for hvor mange sider man faktisk kan legge til, det er bare å prøve seg frem 🙂 Jeg skal ha det kurset her frem til sommeren, og jeg regner med vi skal blogge hele tiden, så får vi se hva som skjer med bloggen når sommerferien kommer 🙂
   – Kim-André

 2. Mange bra tips her 🙂

  Selv bruker jeg mest site search. «site:» er også veldig nyttig å bruke når man skal se på hvordan nettsider man jobber med blir indexert i søkemotorene.

 3. Interessant blog du har her. 🙂

  Du skriver: Eller hvis jeg ønsker resultater kun fra norske sider kan jeg få det også, ved å endre søket til «Johaug site:no». Jeg vil da bare få opp resultater fra sider med .no, slik bildet under viser.

  I min verden, kan en side være norsk uten å ha .no som toppdomene. 🙂 Er derimot enig i at《site:no》 kun gir resultater som har .no som toppdomene.

  Krep up the good work!

  1. Hei Øyvind!

   Jeg ser at formuleringen kan være noe misvisende, men tror likevel poenget kommer frem, selv om en side uten .no kan være norsk 🙂

   Kim-André

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *