Guide til videoannonsering på Google/YouTube

Med annonsering på YouTube og på Google sitt displaynettverk kan man enkelt nå ut til veldig mange. Bare YouTube er tilgjengelig i over 70 land på over 60 språk, og har over 1 milliard brukere. I tillegg kommer Google sitt displaynettverk som når ut til over 90% av alle internettbrukerne over hele verden. Det omfatter mer enn 2 millioner nettsider og apper. Ja, det er ikke bare på nettsider man kan vise videoannonsene sine, man kan vise de i ulike apper tilknyttet displaynettverket til Google også.

YouTube

Fordeler med å annonsere på YouTube

Det å annonsere på YouTube er veldig enkelt, og noe alle kan komme fort i gang med. En videokampanje kan lages på bare noen få minutter, man trenger bare å opprette en konto, laste opp en video og velge en målgruppe. Man trenger heller ikke lage noen ny video for å komme i gang, man kan selvfølgelig bruke en video man allerede har klar. Når man skal velge målgruppe er det mange forskjellige målrettingsmetoder man kan segmentere etter. Man kan målrette etter:

 • Søkeord
 • Demografi
 • Emner
 • Interessegrupper
 • Tilpassede interessegrupper
 • Intensjonsmålgrupper
 • Plasseringer
 • Remarketing

Det skal altså være enkelt å nå ut til den rette målgruppen, og dermed også få kontakt med de. Når man får kontakt med målgruppen har man muligheten til å vise de hvorfor de bør bry seg om ditt produkt og din merkevare. Man har en unik mulighet til å vise hvordan produktet faktisk fungerer som man ikke har alle andre steder. På YouTube er det også en unik mulighet til å lære enda mer om kundene dine. Man kan se hvilke videoer som er de mest sette og hvor lenge de faktisk ser hver enkelt video. YouTube Analytics kan brukes til å sammenligne resultater med lignede videoer i tillegg til å se publikumsdemografi og engasjementsnivåer.

TrueView InStrem videoannonser

TrueView InStream videoannonser er videoer før, under eller etter andre videoer. Disse videoene vises i YouTube-videoer, på partnernettsteder og apper som finnes i Googles displaynettverk. Disse videoene har vi alle sett tidligere, det er nemlig disse som kan hoppes over etter 5 sekunder. Med dette formatet betaler man kun når en seer har sett 30 sekunder av videoen, eller hele dersom den er kortere enn 30 sekunder, eller dersom en seer samhandler med videoen. En samhandling kan være at man trykker på videoen eller et tilleggsbanner fordi man er interessert i å se mer. Disse betalingsbetingelsene og det at en video kan skippes skaper en vinn-vinn situasjon. Vi trenger ikke å betale for de som får opp videoen men ikke er interessert og dermed skipper den, mens de som faktisk er interessert kan se en video de er nysgjerrig på. På den måten får vi flere visninger fra en målgruppe vi vet er interessert (hvis ikke hadde de bare hoppet over den).

En annen fordel med TrueView InStream videoannonser er at det er vi selv som bestemmer hvor mye vi skal betale for en visning. Da får man alltid riktig målgruppe til riktig pris. Det er også muligheter til å eksperimentere med ulike videoer og gjøre tilpasninger. En video kan også være lenger enn 30 sekunder hvis man ønsker det, og man kan gjøre tilpasninger etter hvert som man ser hvordan ulike videoer gjør det. Ser man at en video alltid blir skippet kan man erstatte den med en man ser at seerne ofte velger å se ferdig. Det er også en bred rekkevidde, man er synlig både på YouTube og i displaynettverket, både på mobil og på datamaskin. Mer enn halvparten av avspillingene på YouTube er på mobil, så det er viktig å være synlig også der.

TrueView InStream

TrueView video discovery-annonser

En TrueView video discovery-annonse er en video på en side der brukeren utforsker innhold. Det kan være ved siden av YouTube-videoer, i søkeresultatene på YouTube, eller ved siden av innhold i displaynettverket. En slik annonse vil bestå av et miniatyrbilde fra videoen og litt tekst. Teksten skal oppmuntre til å klikke på bilde for å se videoen, som ligger på en YouTubekanal der man også kan se mer relevant innhold. En fordel med slike annonser er at man kun betaler når noen faktisk klikker på bildet for å se videoen. Man betaler altså ikke noe bare for at annonsen skal vises, kun når den blir klikket på og sett.

Det er mange av de samme fordelen her som med TrueView InStream annonsene. Brukerne trenger ikke å se noen lang annonse om de ikke ønsker det selv, og vi får dermed visninger fra en målgruppe vi vet er interessert. Man slipper at brukere irriterer seg over annonser de ikke er interessert i. Også her er det svært bred rekkevidde. Man kan vise annonsene på YouTube og i displaynettverket, både på mobil og datamaskin.

Bumperannonser

En bumperannonse er en kort video som vises før, under eller etter andre videoer. En bumperannonse kan ikke vare mer enn i 6 sekunder, og den kan derfor heller ikke skippes. En slik video er egnet til å nå ut til flere kunder med korte, minneverdige budskap. Også disse videoene har en bred rekkevidde ved at de kan vises både på YouTube og på partnernettsteder og apper i displaynettverket. Fordi disse videoene ikke kan skippes ser vi her en annerledes betalingsløsning. Fordi man må se videoen betaler man for hver visning man får. Her benyttes da en såkalt CPM-strategi, som går ut på at man betaler for hver tusende visning man får.

Reserverte medieplasseringer

Reserverte medieplasseringer kan kjøpes på reservasjonsbasis, man slipper da å delta i en AdWords-auksjon for å bli synlig. På denne måten kan man kjøpe visninger til en fast pris. Man betaler enten for antall visninger, med CPM, eller per dag med CPC. Denne metoden er best egnet til å skape merkevarebevissthet. Dette kan være fint hvis man prøver å komme inn på ett nytt marked, tilby nye produkter eller tjenester eller ønsker å markedsføre seg på en ny måte. Fordelene med denne metoden er:

 • Økt kontroll – kjøpes vanligvis til en fast pris
 • Svært synlige annonser – kan for eksempel vises på startsiden til YouTube
 • Økt merkevarebevissthet – når ut til en svært bred målgruppe

Man kan kjøpe forskjellige typer kampanjer på denne måten, litt avhengig av betalingsmetoden. Med CPM (betaler for hver tusende visning) kan man kjøpe:

 • Standard InStream annonser
 • InStream select-annonser

Med CPD (kostnad per dag) kan man kjøpe:

 • Spesialtilpasset toppannonse for datamaskin
 • Universell video-toppannonse for datamaskin
 • Video-toppannonse

Man kan altså kjøpe flere forskjellige typer annonser med reserverte medieplasseringer, og det gir noen fordeler man ellers ikke har. Felles er at det er best egnet til å skape merkevarebevissthet og at de er svært synlige.

Videoremarketing

Remarketing, og videoremarketing i dette tilfellet, handler om at man ønsker å treffe de man allerede har truffet én gang, én gang til. Hvis noen har vært inne på siden din uten å fullføre handelen ønsker du å få de inn igjen slik at de kan fullføre handelen. På samme måte ønsker man at de som har vist interesse for videoen en gang, men kanskje uten å trykke seg videre på den, skal få se den igjen. Man håper da at de faktisk skal være litt interessert slik at de da kanskje trykker seg videre inn på sidene dine den andre gangen.

Hvis man kobler YouTube og AdWords kontoene sammen kan man lage nettopp slike lister. Du kan da lage lister med de som har sett en video fra en kanal, besøkt en kanalside eller sett en video som en annonse pluss mye annet. Deretter kan du bruke disse listene i målrettingsinnstillingene, som jeg har skrevet om lenger opp, for nye og nåværende kampanjer.

Med videoremarketing kan man øke avkastningen, fordi man viser annonsene for seere som allerede har vist interesse. Videoremarketing gir også et større omfang, en mer effektiv prissetting og fleksibilitet. Remarketing er altså i mange tilfeller en billig og effektiv måte å få flere konverteringer på.

Annonsegodkjenning

Alle annonser må være i henhold til AdWords-retningslinjene for annonsering, og dette sørger Google selv for. Når man har opprettet eller endret en annonse starter godkjennelsesprosessen hos Google automatisk. De går gjennom alle nye og endrede annonser for å sørge for at de er i henhold til gjeldende retningslinjer. De aller fleste annonsene blir vurdert i løpet av én virkedag, og noen annonser kan til og med vises mens denne prosessen pågår.

I denne prosessen vurderes ting som overskrift, beskrivelse, søkeord og landingsside (den siden man blir ledet til) pluss flere andre aspekter. Hvis Google her finner noe som bryter med deres retningslinjer stoppes publiseringen. Som annonsør vil man da kunne se dette i AdWords, og får en beskjed om hva man må rette opp i. Hvis man MÅ ha en annonse klar til en bestemt dato vil det lønne seg å gjøre den klar for godkjenning noen dager tidligere, i tilfelle det skule oppstå noen problemer.

Approved

Måling av resultater

Det er mange måter å se resultatene av videokampanjer på. Man kan se på antall avspillinger, altså hvor mange ganger en videoannonse har blitt sett. Man kan også se på seerfrekvens, som er antallet avspillinger delt på hvor mange ganger annonsen har blitt vist. Man bør også ta en titt på gjennomsnittlig CPV, som er hvor mye man betaler for en visning. En annen ting man kan se på er hvor mange klikk man har fått, og klikkfrekvensen (CTR). Klikkfrekvensen er en prosentandel man finner ved å dele antallet klikk man har fått på antallet ganger annonsen har blitt vist.

Hvis du har hatt merkevarebevissthet som et mål med annonsen bør du se på følgende:

 • Visninger – viser rett og slett hvor mange ganger annonsen din har blitt vist. Jo flere ganger jo bedre for merkevarebevisstheten.
 • Kundedeltakelse – hvor ofte har annonsen blitt klikket på? Merkevarebevisstheten øker med kundedeltakelse.
 • Rekkevidde og frekvens – hvor mange har sett annonsen og hvor ofte har de sett den. Mange visninger av en annonse kan enten bety at mange personer har sett den få ganger eller at få personer har sett den mange ganger.

Måling av resultater

Tips for å optimalisere videokampanjen

Det er alltid viktig å ha så gode kampanjer som mulig for å få de beste resultatene. Optimaliseringen er en kontinuerlig prosess, også mens en kampanje pågår. Man kan da se hva som funker og ikke funker, og teste ulke ideer man måtte ha. Her følger noen av tipsene til en god videokampanje.

Generelt:

 • Avgrens målrettingen – finn riktig målgruppe
 • Bruk videoremarketing
 • Bruk videoer med originalt innhold – seerne vil bli underholdt, se og lære
 • Ha et enkelt og tydelig budskap – du er ekspert på ditt produkt
 • Oppdatere innhold regelmessig – bevar aktualiteten

Effektive InStream videoannonser:

 • Led trafikk til en YouTubekanal eller annen side med videoinnhold
 • Ha en relevant landingsside i forhold til annonsen – merkekanal
 • Ikke bruk søkeordmålretting – begrenser antall visningsmuligheter
 • Kort video med budskapet tidlig
 • Tydelig på hvilke produkter det gjelder
 • Gi klar informasjon om hva kunden bør gjøre etter å ha sett videoen

Effektive discovery videoannonser.

 • Kun barnesikkert innhold
 • Engasjerende, virkelige historier
 • Gjør folk nysgjerrige og engasjert – ikke presse på salg
 • Hvis det er ønskelig at seer skal utføre en handling må det være mulig på YouTube
 • Bruk YouTube Analytics for å se hva som engasjerer mest
 • Velge et stillbilde som viser hva videoen faktisk handler om – matche med tekst og søkeord

 

For å skrive dette innlegget har jeg brukt Googles studieveiledning for eksamen i videoannonsering. Den er tilgjengelig for alle, og man må ikke ta eksamen, man kan ta en titt hvis det er noe man lurer på.

 

– Kim-André

3 Shares

2 tanker om “Guide til videoannonsering på Google/YouTube

 1. Godt skrevet! Selv har jeg lenge prøvd å forstå meg på videoannonseringer uten å helt skjønne det. Du forklarte bra de ulike type annonsene man kan bruke på Youtube og Google, alt fra Trueview til bumper. Nå forsto jeg det litt bedre enn jeg gjorde før jeg leste innlegget ditt! 🙂

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding, artig at du likte og ikke minst kunne lære noe fra innlegget 🙂
   – Kim-André

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *